Karakterer i Mummidalen
Bli nærmere kjent med Mummi-familien med venner. Her finner du kjente fjes som bor i Mummihuset og kanskje noen nye fjes som vi møter sjeldnere. Klikk på bildet med karakteren du vil lese mer om, hvem vet, kanskje finner du en ny favoritt?
Slide image

Mummi

Han är ett snällt mumintroll som är mycket intresserat av allt som händer i hans omgivning. Det finns så mycket spännande saker han måste undersöka och han tycker särskilt mycket om att samla på stenar och snäckor. Mumintrollet älskar havet, precis som alla i Muminfamiljen.

I Muminhuset får man ofta besök av vänner och bekanta, och Mumintrollet trivs med mycket folk omkring sig. Han litar på alla människor och blir ledsen om någon inte har det bra. Mumintrollet är ett mycket känsligt troll, men han glömmer snabbt bort motgångar i livet.

Mumindalen är den intressantaste och tryggaste platsen i hela världen, tycker Mumintrollet. Men han är nyfiken och modig och vill förstå märkliga fenomen utanför mumindalen – utan att vara rädd. Det enda som Mumintrollet inte tycker om är att vara ensam.

Mumintrollet tycker om att filosofera och drömma. Snusmumriken är hans bästa vän, en originell ensling. När Snusmumriken försvinner söderut i november lämnar han ett viktigt brev till Mumintrollet med löfte om att återvända till Mumindalen på den första vårdagen.

Mest av allt i världen älskar Mumintrollet sin mamma och familj. Det finns inga problem som Muminmamma inte kan lösa. Och när Muminpappan kommer på en bra orsak att bege sig ut på äventyr är Mumintrollet inte sen att följa efter. Snorkfröken blir Mumintrollets käraste och plötsligt förstår han att kärleken ibland kan kännas både vemodig och sorglig.

Du lär känna Mumintrollet redan i den första muminboken, Småtrollen och den stora översvämningen. Mumintrollet hinner inte bli vuxen i berättelserna om Mumin, men i boken Trollvinter mognar han väldigt mycket.

Du känner lätt igen Mumintrollet på hans runda, mjuka former och hans svanstofs. Alla mumintroll har stora ögon och små öron

Mummi

Mummi

Mummimamma

Mummimamma

Mummipappa

Mummipappa

Lille My

Lille My

Snusmumrikken

Snusmumrikken

Snorkfrøken

Snorkfrøken

Sniff

Sniff

Hufsa

Hufsa

Too-Tikki

Too-Tikki

Stinky

Stinky

Hemulen

Hemulen

Hattifnattene

Hattifnattene

Tufsla og Vifsla

Tufsla og Vifsla

Mymlen

Mymlen

Filifjonka

Filifjonka

Fjomsedyret

Fjomsedyret