Karaktärer i Mumindalen
Lär känna muminfamiljen med vänner närmare. Här finner du välkända ansikten som bor i Muminhuset och kanske några nya ansikten som vi träffar på mer sällan. Klicka på bilden med den karaktär du vill läsa mer om, vem vet, kanske du hittar en ny favorit?
Slide image

Mumintrollet

Han är ett snällt mumintroll som är mycket intresserat av allt som händer i hans omgivning. Det finns så mycket spännande saker han måste undersöka och han tycker särskilt mycket om att samla på stenar och snäckor. Mumintrollet älskar havet, precis som alla i Muminfamiljen.

I Muminhuset får man ofta besök av vänner och bekanta, och Mumintrollet trivs med mycket folk omkring sig. Han litar på alla människor och blir ledsen om någon inte har det bra. Mumintrollet är ett mycket känsligt troll, men han glömmer snabbt bort motgångar i livet.

Mumindalen är den intressantaste och tryggaste platsen i hela världen, tycker Mumintrollet. Men han är nyfiken och modig och vill förstå märkliga fenomen utanför mumindalen – utan att vara rädd. Det enda som Mumintrollet inte tycker om är att vara ensam.

Mumintrollet tycker om att filosofera och drömma. Snusmumriken är hans bästa vän, en originell ensling. När Snusmumriken försvinner söderut i november lämnar han ett viktigt brev till Mumintrollet med löfte om att återvända till Mumindalen på den första vårdagen.

Mest av allt i världen älskar Mumintrollet sin mamma och familj. Det finns inga problem som Muminmamma inte kan lösa. Och när Muminpappan kommer på en bra orsak att bege sig ut på äventyr är Mumintrollet inte sen att följa efter. Snorkfröken blir Mumintrollets käraste och plötsligt förstår han att kärleken ibland kan kännas både vemodig och sorglig.

Du lär känna Mumintrollet redan i den första muminboken, Småtrollen och den stora översvämningen. Mumintrollet hinner inte bli vuxen i berättelserna om Mumin, men i boken Trollvinter mognar han väldigt mycket.

Du känner lätt igen Mumintrollet på hans runda, mjuka former och hans svanstofs. Alla mumintroll har stora ögon och små öron

Mumintrollet

Mumintrollet

Muminmamman

Muminmamman

Muminpappan

Muminpappan

Lilla My

Lilla My

Snusmumriken

Snusmumriken

Snorkfröken

Snorkfröken

Sniff

Sniff

Mårran

Mårran

Too-Ticki

Too-Ticki

Stinky

Stinky

Hemuler

Hemuler

Hattifnattarna

Hattifnattarna

Tofslan och Vifslan

Tofslan och Vifslan

Mymlan

Mymlan

Filifjonkan

Filifjonkan

Rådd-djuret

Rådd-djuret